Vehiculele electrice castiga tot mai multa popularitate in intreaga lume, pe masură ce oamenii devin mai preocupati de schimbările climatice. La nivel mondial, la sfarsitul anului 2020 erau 10 milioane de masini electrice pe drumurile lumii, iar inmatricularile de vehicule electrice a crescut cu 41% in 2020, potrivit celei mai recente editii a raportului Global EV Outlook al Agenției Internaționale pentru Energie.
In ceea ce priveste Romania, in luna martie a acestui an erau inmatriculate 6.568 de masini electrice, cu o crestere de 48% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (potrivit estimarilor celor de la Lektri.co).
Pe fundalul interesului tot mai crescut pentru acest tip de vehicule, am alcatuit o lista cu cele mai importante avantaje si dezavantaje ale masinilor electrice.
Multi dintre cei care opteaza pentru vehicule electrice o fac si pentru a reduce poluarea nociva a aerului datorata emisiilor de esapament, ajutand la protejarea mediului.
Desi au zero emisii de gaze de esapament, creeaza totusi un anumit nivel de emisii de gaze cu efect de sera atunci cand sunt incarcate. Cu toate acestea, studiile arata ca masinile electrice produc mai putine emisii poluante pe parcursul vietii decat masinile alimentate cu gaz.
Un vehicul electric cu baterii are mai putine piese in miscare decat un autoturism conventional pe benzina / diesel. Din acest motiv, intretinerea este relativ usoara, mai putin frecventa si, in general, mai ieftina decat un vehicul pe benzina / diesel. Asadar, si costurile de intretinere pe termen lung vor fi mai mici decat in cazul altor vehicule.
Deoarece nu platesti benzina sau motorina pentru a mentine masina electrica in functiune, poti economisi o parte din banii pe combustibil.
Daca ar trebui sa facem o comparatie intre costurile incarcarii unei masini electrice si cele ale alimentarii cu benzina, Diesel sau GPL, costurile in cazul unui vehicul electric sunt mult mai reduse.
In Romania, preturile pentru incarcare la diverse statii variaza intre 30 – 60 de lei, existand si locuri in care incarcarea se poate face gratuit in anumite conditii.
Masinile electrice reduc poluarea fonica, fiind mult mai silentioase. Motoarele acestora sunt capabile sa ofere o actionare lina cu o acceleratie mai mare pe distante mai mari.
Automobilele electrice au cea mai simpla metoda de a conduce. Sunt prevazute cu o transmisie care contine o singura treapta foarte lunga si, de asemenea, nu sufera de problema blocarii, asa cum o fac masinile pe benzina.
Acest lucru elimina in mod eficient necesitatea de a adauga un mecanism de ambreiaj pentru a preveni acest lucru. Prin urmare, poti opera o masina electrica doar cu pedala de acceleratie, pedala de frana si volan.
Un dezavantaj al masinilor electrice il reprezinta faptul ca sunt mai scumpe de cumparat decat echivalentele alimentate cu gaz. Cu toate acestea, daca te hotarasti sa cumperi un vehicul nou, o poti face prin programul Rabla Plus si vei primi o reducere de 45.000 de lei din pretul acestuia. In plus, vei fi scutit de impozitul auto anual.
In cazul unei masini pe benzina sau motorina, alimentarea este destul de simpla si dureaza cateva minute. In functie de dimensiunea bateriei şi de viteza punctului de incarcare, incarcarea vehiculelor electrice dureaza si pana la 12 ore. Desi ai optiunea incarcarii rapide, si aceasta dureaza in jur de 30 minute.
In plus, vor fi necesare incarcari mai frecvente, iar in cazul unor calatorii in afara orasului, va trebui sa te organizezi din timp pentru a sti unde se afla exact statiile de incarcare.
In Romania, statiile de alimentare cu energie electrica sunt in jur de 400. Desi pare un numar promitator, acestea nu sunt distribuie uniform, unele judete avand mai multe statii decat altele. Asadar, ar fi bine a verifici harta cu statiile de incarcare.
Daca pornesti intr-o calatorie mai lunga sau decizi sa vizitezi o zona rurala sau suburbana, asigura-te ca ai masina incarcata sau verifica cea mai apropiata statie de incarcare, in caz ca vei avea nevoie.
Automobilele electrice prezinta deopotriva avantaje si dezavantaje, iar aspectele prezentate in articol sunt doar o parte dintre ele. Insa, daca tinem cont de faptul ca deficientele pe care unii le pot gasi la un vehicul electric tind sa se diminueze in timp (autonomiile continua sa se imbunatateasca, numarul statiilor de incarcare creste, bateriile dureaza mai mult, masinile devin mai atractive si mai accesibile), alegerea unui vehicul electric devine o optiune tot mai viabila.
In perioada urmatoare, vom activa si primele modele electrice de masini din flota Compexit Rent a Car, asa ca fii cu ochii pe noi pentru a afla ultimele noutati!